IFK Malmö började gruppspelsmatchen i Lundaspelen mot tyska Halstenbeker bäst. Bland annat genom snabba kontringar och pricksäkert skytte. Skyttet stod bland annat vänsternian Fredrik Stångberg för som gjorde tre mål i första halvlek och fem i andra. IFK Malmö ryckte till 4-1 men till paus hade Halstenbeker jobbat ikapp då ställningen var 6-6.

– Båda lagen hade väldigt många chanser. De hade ledningen ett tag, och vi också så klart. Det svängde en hel del i matchen, säger IFK-målvakten Erik Helgsten om mötet.

Och det var tyskarna som fortsatte att göra mål i inledningen av den andra halvleken. Det såg tungt ut för IFK Malmö som ett tag låg under med 8-11. Men då kom supervändningen.

För under en lång period i andra halvlek så byggde gulklädda IFK Malmö, som går under smeknamnet ”Kanariefåglarna”, nästintill bo på Halstenbekers planhalva. För Malmö gjorde mål efter mål framåt samtidigt som Erik Helgsten gjorde en mycket bra period mellan stolparna.

– Min bror och några kompisar var här och kollade så det var roligt att visa dem att jag kan spela bra, säger Erik Helgsten som fick se sitt lag göra sju raka mål och vända till 15-11.

Helgsten var som en mur och räddade bland annat en straff.

– Det var första gången som jag var med och mötte ett lag från ett annat land så det kändes lite annorlunda, berättar målvakten.

Annorlunda på vilket sätt?

– Man kunde inte läsa riktigt var de skulle skjuta. Det brukar man kunna göra annars.

IFK Malmö vann till slut med 18-13. Och lite senare under kvällen så vann de även sin andra gruppspelsmatch, 17-13 mot Team Helsinge."

Skriver av Jonas Bengtsson

Artikeln i original.